Редица световни медии отразиха покушението срещу главния прокурор на България . Associated Press публикува

...
Редица световни медии отразиха покушението срещу главния прокурор на България . Associated Press публикува
Коментари Харесай

Световните медии отразиха опита за покушение срещу главния прокурор

Редица международни медии отразиха покушението против основния прокурор на България . Associated Press публикува материал със заглавие: " Бомбен атентат в България против колата на основния прокурор ", написа Фокус.

Европейската редакция на Politico написа: " Българският основен прокурор оцеля след бомбен атентат против автомобилът му, настояват службите " и добавя, че " никоя група не е поела отговорност за хипотетичната офанзива от понеделник ". Темата отразиха и АFP, ABC News, Fox News, DW, Radio Free Europe и редица други.

Associated Press публикува информацията, че основният прокурор на България е останал незасегнат, откакто бомба е избухнала на автомагистрала покрай столицата София, до момента в който кортежът му се е движел към столицата.

" Главният прокурор и фамилията му са били обект на терористичен акт ", декларира пред публицисти шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов. Той прибавя, че случаят не е опит за заплашване, а нападение и за благополучие няма потърпевши.

Сарафов споделя, че към 11.30 ч. в понеделник основният прокурор е пътувал за София, когато на изострен завой на пътя, който е трябвало да се премине с по-ниска скорост, е избухнала бомба. Той декларира, че детонацията е оставила кратер с дълбочина 30-40 сантиметра (12-16 инча) с диаметър близо 3 метра (10 фута).

Силата на гърмежа е била еквивалентна на не по-малко от 3 килограма (6 фунта, 10 унции) тротил, съгласно първичните експертни оценки.

" Убеден съм, че ще стигнем до причинителите. Държавата не може да си разреши сходни произшествия. Това е посягане против държавността. Това дава сигнал на европейските сътрудници, че България не може да отбрани своите институции. В момента основният прокурор е на несъмнено място ", цитират от медията думите на Сарафов.

" Образувано е наказателно произвеждане за терористичен акт ", оповестява Сарафов. " Случаят се третира извънредно съществено. " Претърсва се за детонатори и осколки ", цитират от медията Сарафов и допълват, че " устройството е било настроено не просто да взривява, а да убива ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР